Libanesiska sötsaker - Znoud el sett

Idag lärde jag mig att göra "Znoud el sett" som är en liten arabisk efterrätt. Man kan nog kalla det för en slags baklava.
 
"Znoud el sett" betyder "kvinnans överarm" ordagrant. Fråga mig inte hur de kom på namnet!
 
 
Znoud el sett består utav filodeg som man fyller med en god fyllning som vi kallar för ashta. Ashta i sin tur är en blanding av mjölk, grädde, maizena stärkelse, rosenvatten och apelsinblomsvatten.
 
När man rullat de ska de sedan friteras i olja och sedan doppas i sockerlag. Ja, det är inte den kalorisnålaste efterätten kan jag tala om men det är sjukt gott!
 
Jag försökte ta lite bilder under hela processen för det kan vara svårt att förstå hur man ska gå till väga.
 
Grundreceptet tog jag från boken "Kryddor från Rosengård sötsaker". Mammas väninna har varit med och skrivit boken och jag kan varmt rekommendera den om man är trött på vanliga bakböcker med muffins och kladdkaka. I den här boken får man ta del av en rad spännande recept på efterätter från alla världens hörn. Läs mer på deras hemsida.
 
Nu ska jag gå och äta några fler ;)
 
 
 

Nyttiga chokladbollar!

Jag gjorde kanske världens godaste "nyttiga" chokladproteinbollar idag.
En kollega till mig tipsade mig om detta recept och jag var tvungen att prova på det.
 
Jag har ju tidigare gjort rawfood-bollar men denna gång ville jag prova att baka liknande bollar fast med choklad...mums!
 
Detta ska jag ta med mig till jobbet som mellanmål varje dag för det var sjukt gott!
 
Receptet räckte till 14st mellanstora bollar.
 
ca 200g färska dadlar, ca 20st (man kan nog använda torkade också men färska är mycket enklare att arbeta med tycker jag, man får sån len konsistens)
ca 3 msk kakao
ca 1 msk kaffe
ca 3 msk chokladproteinpulver (valfritt)
ca 3 msk kokosolja
1/2 dl kokosflingor
+ kokosflingor till rullningen (kan ersättas med nötter/kakao också)
 
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och mixa de till en jämn smet i en mixer.
2. Smält kokosoljan och häll ner alla övriga ingredienser i dadelsmeten.
3. Rulla till fina bollar och rulla sedan i kokos eller vad du än begahar.
4. Ställ i kylen och låt de frysa till lite innan de avnjuter de!
 
Det går bra att frysa in de och ta ut innan man ska till jobbet.
 
 

Chokladbrownie med Daim

Idag provade jag på att baka brownies. Jag har bara bakat brownies en gång förut och det blev inte så lyckat.
 
De jag bakade idag blev inte heller så jättebra, de blev alldeles för kladdiga i mitten. Jag använde nog en för liten form för de skulle blivit lite tunnare än så här. Jag borde även ha låtit de stå i ugnen längre tid för att hinna bli klara. Jaja, man lär av sina misstag.  
 
Jag följde Manuelas recept. Hennes blogg passionforbaking är min favortiblogg just nu. Allt hon bakar ser himla gott ut och hon har även ett kök att dö för. Kika in på hennes blogg för inspireras!
 
Browniesarna var iallafall jättegoda även om de var lite för kladdiga. De var dock väldigt mäktiga och inte kalorisnåla precis. Jag frös in hälften och tänkte att jag kunde ta ut en bit till kaffet någon dag eller med en bit glass, det kommer nog bli supergott! De smakade lite som tryffelchoklad.
 
 
 
 
 
RSS 2.0