Supergod brownie med valnötter och torkade aprikoser

Det här receptet gjorde jag för någon vecka sedan, men har glömt att updatera bloggen på sistone.
Här kommer receptet iaf.

Brownie ca 10 mellanstora bitar

100 mörk blockchoklad
125g smör
3dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 krm salt
ca 2 dl valnötter
5 torkade aprikoser skurna i småbitar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält chokladen i en skål i micron.
3. Vispa smör och socker poröst och tilsätt vaniljsocker och rör ner ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl, kakao och salt och sikta ner i smeten under omrörning.
5. Tilsätt den något avsvalnade chokladen i smeten under försiktig omrörning, vänd till sist ner valnötterna och aprikoserna.
6. Häll smeten i en rund eller fyrkantig form 20x20 cm och grädda mitt i ugnen i 30-5 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kallna och dela upp den i fyrkantiga eller triangulära bitar och servera med glass.

Enjoy!


Jag använde en lite mindre form med avtagbar kant så att min kaka blev så här fin =)
Jag använde en lite mindre rund form med avtagbar kant.


Ser ni valnötterna i kakan, mums =)

Ser ni de små bitarna av valnötter i kakan, Mums säger jag bara!

TIPS!
Krossa valnötterna i händerna när du häller i de i smeten så att man inte får hela valnötter  varje tugga!

SUPERGOD OCH LÄTT CHOKLADMOUSSE

På nyårsafton bjöd en vän till familjen oss på en riktigt god chokladmousse. Jag tyckte att den var så god att jag bad om receptet.



Chokladmousse för ca 8 personer:
200g mörk blockchoklad
4 äggulor
5dl vispgrädde
Smaksätt med florsocker eller starkt kaffe efter tycke.
Vi hade i lite av båda, ungefär 4msk florsocker och 1msk kaffe.

Gör så här:
1. Smält chokladen och låt den svalna. Tillsätt äggulorna en i taget och rör om mellan varje. Låt svalna.
2. Rör ner florsocker eller kaffe i chokladsmeten.
3. Vispa grädden men inte för hårt, häll i den i chokladsmeten och vispa igen tills det blivit en fin jämn smet av alltihop.
 4. Ställ i kylskåp minst en timme innan servering.

TIPS!
*Servera med frukt. bär eller nötter för en lyxigare touch.
* Vår mousse räckte till 6 portioner men man fick ganska mycket chokladmousse var.
*Skippa florsockret om du inte gillar alltför söta bakelser.

Gott nytt år!



Igår var det nyår, då slog vi till med stort och bakade 2 tårtor. En klassisk och enkel jordgubbsstårta och en kladdkaka med fudgesås.





Eftersom mina föräldrar inte gillar mina chokladkakor eftersom de oftast är för söta för deras smak så bakade vi en jordgubbstårta åt de. Den bestod av tre tårtbottnar varav ett lager hade jordgubbssylt på, det andra lagret hade vaniljsås på, och det översta lagret hade grädde och jordgubbar. Lätt som en plätt.


Kladdkakan gjorde vi på ett klassiskt recept som vi har här hemma:


2 1/2 dl socker
2 ägg
100g smält smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
3. Vispa ägg och socker i ett durkslag, blanda i smöret och rör om.
4. Rör ner övriga ingredienser och blanda allt till en jämn smet.
5. Smör och bröa en rund form och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.



Fudgesåsen:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75g smör

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka under omrörning tills att det blivit en jämn tjock smet utav det hela. Sen är det bara att hälla över kladdkakan och ställa in det i frysen så att fudgesåsen stelnar.


När fudgesåsen hade stelnat tog vi ut kakan en stund innan vi serverade den.



Nu kommer tipset:

* FÖLJ ALLTID RECEPTET! Vi använde mörk sirap istället för ljus vilket gjorde att fudgesåsen fick en väldigt stark smak av sirap. Tro mig, det var verkligen inte gott. Hela kakan blev förstörd p.g.a såsen. Vi fick skrapa bort hela det övre skiktet på  kakan och sen kunde vi åtminstone njuta av själva kladdkakan med grädde.
RSS 2.0