Focacciabröd med tomat och basilika

Jag bakar sällan bröd, jag tycker helt enkelt att det är för jobbigt att knåda degen och dessutom vänta på att den ska jäsa.
 
Nu när jag införskaffat mig en kitchenaid så tyckte jag iallafall att det vore skam om jag inte försökte mig på att baka bröd.
 
Jag hittade faktiskt ett gott recept på focacciabröd i Leila Lindholms bok "A piece of cake" som jag bestämde mig för att baka. Det här receptet har jag faktiskt längtat efter att få baka ända sedan jag fick hennes bok.
 
Jag vet inte vad jag ska säga utan att låta för skrytsam men det var bland det godaste om inte DET GODASTE brödet jag ätit och då har jag bakat det själv också haha!
 
Så saftigt och med sån fyllig smak, tomaterna, basilikan, flingsaltet, olivoljan och honungen, allt var bara perfekt kombinerat!
 
Ni måste bara prova, det var hur enkelt som helst att göra också!
 

 

 

Receptet ( 2 medelstora ovala bröd)

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7–8 dl vetemjöl special
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 ask cocktailtomater
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och fördela tomaterna och basilikan över brödet.
8.Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. (för mig tog det 35min!!?) 

Enjoy!

Söndagslyx

Det är inte ofta jag hinner göra American pancakes till frukost men på helgerna vill jag gärna lyxa till det lite och då står jag gärna en exra timme på morgonen och steker pannkakor för det är ju bara så himla gott!
 
Förra söndagen bjöd jag hela familjen på dessa goda pannkakor och det uppskattades verkligen. Man blir sjukt mätt efteråt =)
 
 
Receptet räcker till ca 16-18 pannkakor som räcker till ca 5-6 personer
 
3 ägg
6,25 dl mjölk
5 msk smält smör
7,5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
1,25 tsk salt 
1,25 tsk vaniljsocker 
 
Gör så här:
 
1. Vispa ägg och mjölk i en stor bunke. 
2. Smält smöret och häll ner i bunken. 
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda ner de i mjölkblandingen.
4. Stek pannkakorna i en liten stekpanna (10cm) i smör eller olja (jag använde solrosolja).  
 
Servera med olika bär, frukter, smält choklad, nutella, glass, sylt, grädde, sirap eller något annat du tycker är gott!
 
 

How to decorate a cupcake

Yay! Äntligen fredag! Jag har hunnit använda min Kitchenaid två gånger denna vecka men jag har inte hunnit blogga om det. Den funkar iallafall jättebra och jag är väldigt nöjd med den. 
 
Jag bakade mocha chocolate cupcakes och bjöd alla mina kollegor på jobbet, jag tycker att man ska lyxa till det lite nu när det ändå är fredag. Klicka på länken för att få receptet på cupcakes och glasyr. 
 
 
Min vän Mima ville att jag skulle visa hur jag spritsar mina cupcakes och jag tänkte att det vore kul att göra en liten video och visa hur jag gör. Jag är inte direkt något proffs på att redigera så det blev en enkel video. Välj HD-kvalité för att få bättre skärpa.  
 
 
 
Jag använder engångspåsar från Clas Ohlsson som jag köper i 20-pack och en stjärntyll från kakburken.se.
 
 
 Trevlig helg!
 
RSS 2.0