Chokladpaj med mördegsbotten

Fick för mig att baka en chokladpaj idag efter att ha sett på Hela Sverige bakar i torsdags. 
 
Det blev en mördegsbotten med chokladfyllning.
 
Jag fick modifiera receptet en aning och ta det jag hade hemma men pajen blev riktigt lyckad faktiskt förutom att pajskalet var aningen för tjockt men det får bli något att tänka på til nästa gång.
 
Mördeg är ganska torr, den smakar nästan lite jordigt tycker jag, godast blir den om man serverar den med lite hallon och glass vilket jag gjorde. 
 
 
 
 
Receptet räckte till 1 stor rund paj och 6 små minipajer, ca 16 portioner. 
 
Mördeg med choklad
500 g vetemjöl 
300 g smör 
200 g socker 
ägg 
5 g salt 
20 g kakao (jag råkade bara ha i 10g kakao därav den svaga färgen på pajskalet)

Chokladfyllning

160g choklad 70%
150g smör
140g florsocker
2 msk snabbkaffe
60g vetemjöl
2 ägg
 

Pajskal

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg.

3. Dela chokladmördegen och klä dina pajformar. Grädda i ca 10 min tills pajskalet blivit fast och fått lite färg.

Chokladfyllning

4. Smält ihop choklad, florsocker och smör i ett vattenbad.

5. Blanda i mjöl.

6. Rör i ägget.

7. Fyll formarna och grädda ca 15-20 min. Prova med en sticka, smeten ska vara torr. 

8. Låt svalna helt innan servering. 

Jag serverade pajen med vaniljglass och frysta hallon vilket var riktigt gott!

 

 
 

Toscakaka och annat gott!

Det går inte en vecka utan att jag bakar något sött!  Det är många som tror att jag enbart bakar på helgerna eftersom jag bara lägger upp ett inlägg i veckan men faktum är att jag bakar mer än vad som syns i bloggen.
 
Grejen är den att jag bakar ganska ofta men det är inte alltid som det jag bakar hamnar här, dels på grund av tidsbrist och dels p.g.a att det jag bakar inte alltid gör sig bra på bild eller ser aptitligt ut! T.ex. så bakade jag en sjukt god äppelpaj med knäcktäcke i torsdags men efter att min pappa frågade om det var friterad aubergin så gav jag upp tanken på att fota den och lägga upp på bloggen!
 
Hur som helst idag bakade jag en Toscaka. Jag har aldrig bakat toscakaka förut men en god väns mamma brukade alltid bjuda mig på det så jag tänkte att jag skulle prova på det eftersom jag tycker att Tosca är sjukt gott! 
 
Receptet var väldigt enkelt, jag hittade det i "7 sorters kakor" boken som finns i varenda hem i Sverige!
 
Toscakaka
Botten
100 g margarin
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Glasyr:
100 g margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
70g mandelspån

1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg ock socker päsigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, matfett och mjölken. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter i 175 grader.
4. Förbered glasyren. Smält margarinet i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och värm försiktigt under omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter till eller tills kakan har fått en fin, gyllene färg.
 
Jag tycker den blev god men lite väl tunn, jag hade gärna velat att glasyren varit lite tjockare, jag tror att jag hällde över den då den fortfarande var för lös så smöret bara skjönk igenom kakan.  
 
Har ni något tips på hur man lyckas bättre med glasyren så mottages de gärna!
 
 

S'mores cupcakes

På sista tiden har jag verkligen försökt ta ut på svängarna med min bakning och jag tycker jag lyckats ganska bra. Jag har vågat testa på nya recept med nya spännande smaker. 
 
Idag bakade jag t.ex. Roy Fares recept på S'mores cupcakes. S'mores är en amerikansk efterrätt som vanligtvis består av kex, choklad och marshmallows. Oftast äter man det efter att man grillat typ men nu har man alltså tagit detta koncept och gjort om det till cupcakes.  
 
Frostingen är italiensk maräng och jag har tidigare misslyckats med att göra maräng så jag tog hjälp av min mamma som självklart kan allt och har svar på allt.  Tydligen får det absolut inte komma ner någon ägggula i äggvitan och alla redskap man använder ska vara helt torra för att marängen ska lyckas bli fast. Lyckades vi då!!? Yes, det gjorde vi!
 
Titta bara så fina cupcakes jag fick! Riktigt goda var de också!
 
RSS 2.0