För att lyckas måste man ibland misslyckas

Provade på ett nytt recept från "A piece of cake", kolapaj med pecannötter ( i mitt fall valnötter)

Enligt receptet skulle man låta "kolan" sjuda i ca 1h tills smeten blivit tjock. Sedan skulle man utför ett kutest för att se om smeten stelnar.

Jag vet inte vad som gick snett men jag lät det sjuda i 2h utan att smeten ville stelna.
Jag bestämde mig ändå för att hälla över kolan och låta den stå i frysen til nästa dag.

Tror ni att den stelnade!!? Inte alls, det vart bara en enda röra av alltihop.
Jag bjöd mina vänner på den ändå, vi åt den med glass och det smakade ju som kolasås så det var ju inget fel på smaken.

Vet dock inte om jag vågar mig på att prova detta recept igen.

Någon som vet hur man ska göra för att få kolan att stelna?

Sommarens bärpaj - lite sent men det är ju så gott!

Igår var vi bjudna på middag hos pappas kompis, jag bakade samma paj igen som jag gjort tidigare.
Denna gång gjorde jag den lite sötare genom att addera lite socker on top!  


Receptet räcker till 8-10 st personer (har gjort om receptet lite)

Pajskal
3 dl vetemjöl
2msk socker
125g smör
1 äggula

1. Hacka ihop vetemjöl, socker och smör, gärna i matberedare.
2. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
3.Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 26cm i diameter.
4. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.
5. Grädda pajskalet i ugnen på 200grader tills det blivit fint gyllenbrunt, ca 15 min. Ta ut och låt svalna.

Creme Patissiere (ungefär som vaniljkräm)
3dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
3 äggulor

1. Koka ihop ingredienserna i en kastrull under omrörning tills att krämen tjocknat.
2. Häll upp i en skål och låt svalna.
3. När krämen och skalet svalnat breder du på krämen på pajskalet.

Bär:
1pkt (250g) jordgubbar
1pkt (250g) blåbär/hallon

1. Lägg bären ovanpå krämen, redo att serveras!

TIPS!
- Strö lite socker över bären så att de inte blir så sura.
- Om du använder frysta bär, se till att de är upptinade ordentligt innan annars blir pajen rinnig som min blev.

Bakfnatt i Malmö

Jag kom till Malmö i onsdags och sen dess har jag och min mamma bakat en massa goda bakverk.
Jag fick en bok av pappa som hette "PAJER", man får den med tidningen Allt om mat. Inne hittade jag ett recept på en jättegod sommrig bärpaj. Mamma har en pajform med löstagbar kant och för första gången fick jag till pajskalet lika fint som på bilden, det bästa av allt är jag jag kommer få pajformen och ta med hem till Uppsala, lycka =) 

RSS 2.0