Fantastiskt goda chokladbiskvier med italiensk chokladsmörkräm

Idag bakade jag något som jag aldrig vågat mig på att baka förut, nämligen chokladbiskvier. 
 
Jag har i flera år velat baka dessa små söta bakverk men alltid tyckt att det verkade lite för krångligt.
 
Det var inte det lättaste kan jag säga, mycket kladd ock klet men så värt det i slutändan för de är ju så himla goda till fikat!
 
 
 
Recepet tog jag från boken  "Jan Heds sommarfrestelser" som jag fick i present av några bekanta i somras. Jan Hed är en stjärnkonditor och hans recept är verkligen top of the line! 
 
Biskvier 40st 
 
125g socker
50g äggvita (2st)
250g mandelmassa
 
1. sätt ugnen på 180 grader
2. Lös sockret med hälften av äggvitan. Tillsätt den rumstemperarade mandelmassan, enklast är det om man river mandelmassan.
3. Blanda till en smidig klumpri deg och tillsätt resterande äggvita och blanda tills det blir en slät och fin massa.
4. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa små runda biskvier stora som enkronor på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i ugnen i ca 10-15min eller tills att de fått en fin gyllenbrun färg. Mina råkade vara i ugnen lite för länge så jag råder er till att ha holl på de hela tiden. 
 
 
Italiensk smörkräm med choklad 
80g äggula
125g socker
60g vatten 
1/2 vaniljstång 
1 nypa citronsalt 
1 tsk honung 
250 g osaltat smör (ej margarin)
 
80g smält mörk choklad 70% (tillsätts sist)
 
1. Smält chokladen och låt den svalna till 30 grader. 
2. Rör om de övriga ingredienserna sakta med låg växel med vispen så att inte luftblåsorna i smöret kollapsar. 
3. Häll till sist över chokladen och rör om med elvisp eller slickepott. 
4. Bre på lite smörkräm med en smörkniv på varje biskviebotten och kyl de i ca 30 min i kylskåp.
 
 
Chokladtopping
200g smält choklad, jag använde mig av 55% mörk choklad för jag ville inte ha en för bitter chokladsmak. 
 
1. Ta ut biskvierna och doppa de i smält choklad. 
2. Kyl de i kylskåp minst 30 min innan servering!
 
Sen är det bara att njuta!
 
 
 
 
 
RSS 2.0