Focacciabröd med tomat och basilika
Receptet ( 2 medelstora ovala bröd)
- 25 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7–8 dl vetemjöl special
- 1 kruka färsk basilika
- 1 ask cocktailtomater
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och fördela tomaterna och basilikan över brödet.
8.Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. (för mig tog det 35min!!?)
Enjoy!